четвер, 13 квітня 2017 р.

Майбутнє лісу в твоїх руках

Ліс - це легені нашої планети і важлива частина екосистеми.  На жаль, з кожним роком площа лісових насаджень невпинно скорочується. Причинами цього стають неправильні методи землеробства, варварське і хижацьке знищення великих обсягів лісосмуг, створення на їх території несанкціонованих сміттєзвалищ, пожежі та ін. Як ми бачимо, переважає людський фактор. Хоча відповідними установами та організаціями і реалізується багато заходів щодо збереження лісу, та чимало залежить і від кожного з нас, адже розуміння елементарних санітарних норм і обережне, не хижацьке поводження в лісі допоможе йому легше впоратися з нашим впливом на нього і хоча б частково відновитися.  На сьогоднішній день люди розуміють проблему -  вживаються заходи по відновленню лісових насаджень.
 
Слідуючи цій меті, 13 квітня на базі Наталинського лісництва за участю представників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, учнівської та студентської молоді Красноградщини пройшла щорічна Всеукраїнська акція під назвою "Майбутнє лісу в твоїх руках". Вона спрямована на виховання у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, забезпечення зацікавленості у збереженні лісових насаджень, дотримання правил поведінки в лісі, роз'яснення широким колам громадськості важливості створення лісових насаджень, ознайомлення та надання можливості учнівській молоді, представникам громадськості взяти участь у насадженні лісів, підвищення довіри  до діяльності лісогосподарської галузі.

Торік на площі в 2,4 га була проведена суцільна санітарна рубка соснових насаджень. У рамках заходу працівники лісгоспу разом з учасниками акції  висадили тут 13 тис. 680 шт. однорічних сіянців сосни звичайної.  

Долучився до відновлення лісів і голова Красноградської районної державної адміністрації Євген Третяков разом із кандидатом на посаду першого заступника Валерієм Кицюком та представниками молодіжної організації "Ми молоді".

"Давно відомо, що праця облагороджує людину: не лише її тіло, а й душу. Участь у сьогоднішній акції - це можливість добре провести час на природі, подихати свіжим лісовим повітрям, і водночас відчути себе в команді, яка робить суспільно корисну справу", - ділиться враженнями Євген Андрійович. 

Добре натрудившись, учасники акції пригощались смачною лісовою кашею, яку гостинно приготували на місці працівники лісового господарства. А також всі отримали подарунки на згадку про приємну подію.
Не одна картина була написана в лісі, не один вірш ліг рядками на папір після лісової прогулянки. Хтось, споглядаючи красу лісу у всій його величі, бачить багато дров, сировини, матеріали для будівництва, але є й ті, хто бачать у ньому одне з найпрекрасніших місць на Землі, яке дарує спокій, відчуття єднання з природою та цілим світом.

2 коментарі:

  1. Вражають масштаби акції! Не підкажете як провести і організувати подібну акцію в іншому регіоні? Саджанці були закуплені і надані владою чи лісгоспами? Учні яких класів були задіяні, в навчальним час чи на вихідних?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дана акція є Всеукраїнською і проводиться щорічно до Дня Довкілля, який відзначається в Україні в третю суботу квітня. Залежно від погодних умов строки проведення головного заходу акції в окремих регіонах можуть бути змінені. Організаторами є Держагенство лісових ресурсів України, територіальні органи Держлісагенства України, підприємства, установи, організації галузі. Відповідно всі організаторські заходи, в т.ч. і виділення сіянців бере на себе місцеве ДП "Красноградське лісове господарство". Учасниками акції стали учні старших класів Наталинського НВК та студенти Красногрвдського професійного ліцею, а також представники громадськості та місцевих органів влади. Захід був проведений в будній день. Учні та студенти були звільнені від занять за попередньою згодою адміністрації навчальних закладів.
      Дякую за коментар!

      Видалити