четвер, 14 грудня 2017 р.

Чорнобильський дзвін


14 грудня, на алеї Чорнобильців людно. Тривогою та болем відбивається в грудях присутніх пульсуючий дзвін... Його звуки символізують початок страшної катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської історії, не згасне у віках. Найгіркіші його ноти бентежать душу болем за нашу землю, яку зрошують смертоносні кислотні дощі та отруєні хімічними відходами ріки, за небо з озоновими дірами, за вирубані ліси, за втрачену для людей благодатну колись землю.


Та найбільше стогне чорнобильський дзвін за тими, хто прикрив собою світ від лютого атому...




День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - це день пам'яті, скорботи і день роздумів. Бо нам таки є над чим замислитись. Як не допустити повторення трагедії? Чи стали ми більше шанувати рідну землю? З такими думками представники влади та громадськості Крсногрдщини поклали квіти до меморіального комплексу ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Читаючи на плитах імена  земляків, учасників ліквідації, яких немає вже з нами і дивлячись в очі тим, з ким маємо честь спілкуватись сьогодні, хочеться дати їм всім обіцянку:"Ми будемо жити!". Жити і пам'ятати їх величний подвиг в ім'я Батьківщини і всіх нас.


«День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС – не просто пам’ятна дата для нас сьогоднішніх… Це заклик бути пильними, поважати рідну землю і дбати про людей. Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції. Пам`ятаймо про це!» – зауважив очільник району Євген Третяков.


Після покладання квітів громадськість перейшла до Красноградського краєзнавчого музею, де відбулось урочисте відкриття виставки та тематичний захід, присвячені Дню вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Донька ліквідатора Хорешко Надія презентувала виставку особистих речей свого батька та тематичні малюнки Череди Л.В. (дружини чорнобильця Череди Володимира).

На захід-реквієм були запрошені учасники Чорнобильської трагедії. Почесними грамотами та подяками були нагороджені ліквідатори за мужність і самовідданість, виявлені під час ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, та значний особистий внесок у розвиток чорнобильського руху в районі.

По завершенню офіційної частини заходу в актовій залі краєзнавчого музею відбувся тематичний концерт. Із творчими номерами перед присутніми виступили солісти і колективи Красноградського районного Будинку культури.
У словах присутніх гостей, які звертались до ліквідаторів, у піснях запрошених артистів та представлених на виставці світлинах і тематичних плакатах - безмежна вдячність героям-чорнобильцям і пам'ять про тих, хто заснув вічним сном, сказавши своє вагоме слово в цій трагедії.











Немає коментарів:

Дописати коментар