пʼятницю, 26 квітня 2019 р.

Вибух на ЧАЕС стався 33 роки тому

Сьогодні минає 33 роки від дня вибуху на Чорнобильській атомній електростанції. У ніч проти 26 квітня 1986-го вибухнув і зруйнувався четвертий енергоблок ЧАЕС. Найбільша техногенна катастрофа за всю історію людства стала причиною смерті десятків тисяч людей. Аварія на Чорнобильській АЕС сколихнула весь світ. 

На Красноградщині, аби вшанувати пам'ять тих, хто ціною власного життя захистив нас від ядерного лиха, біля пам’ятного знаку зібралися влада міста та району, працівники установ та організацій, студенти та громадськість. Віддавши шану героям, було покладемо квіти до пам’ятного знака.

Євген Третяков звернувся зі словами вдячності та поваги до ліквідаторів та нагородив грамотами райдержадміністрації: "Ваш подвиг безцінний. І кожен, хто пережив ту страшну трагедію - продемонструв героїзм. Наша задача сьогодні - розуміти ті цінності. Адже попереду життя наших дітей та наших онуків. Тож пам'ятаймо тих, хто ціною власного життя дав шанс на життя та спасіння мільйонам...! Шановні ліквідатори, щиро бажаю вам міцного здоров'я, миру, добра, та достатку. Нехай Бог оберігає Вас та Ваших рідних!, - очільник району.

Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться та страшна подія. Це не просто пам’ятна дата для нас сьогоднішніх. Це заклик бути пильними, поважати рідну землю і дбати про людей.
Довідково:
За приблизними підрахунками значні дози опромінення отримали 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, Росії. Площа забруднення склала 155 тисяч квадратних кілометрів. Прямі збитки країн колишнього СРСР оцінюються в 118 мільярдів доларів США за цінами 1986 року. Близько 200 тисяч осіб були евакуйовані із зон забруднення.

Щороку кількість жертв чорнобильського лиха невблаганно збільшується. Маючи невиліковні хвороби, понівечені радіацією йдуть завчасно наші земляки. На сьогоднішній день померло 183 людини, які мали безпосередній зв'язок з Чорнобильською атомною електростанцією. З них152 людини - ліквідатори аварії.

Немає коментарів:

Дописати коментар