понеділок, 26 листопада 2018 р.

На Красноградщині вшанували пам’ять жертв Голодомору 1932 – 1933 років

24 листопада у районі відбувся мітинг-реквієм до Дня пам'яті жертв голодоморів в Україні "Засвіти свою свічку", в якому взяв участь очільник району Євген Третяков. Вшанувати пам'ять та запалити свічку на площу прийшли представники установ, підприємств та організацій міста, учнівська і студентська молодь, гості. 

"Сьогодні 85-ті роковини Голодомору. Вся країна скорбує. Той страшний геноцид нещадно вбив мільйони людей. Українців заморили голодом, бо вони хотіли бути вільними. Пам'ятаємо історію та знаємо ті страшні події. І кожна свічка, яка сьогодні горить, буде видка їм...Не забудемо...", - сказав у своїй промові Євген Третяков.

ДОВІДКОВО:

В історії бурхливого XX-го століття Голодомор 1932-33 років в Україні посідає особливе місце.
Форсована індустріалізація та суцільна колективізація кінця 1920-их призвели до невдоволення людей у різних регіонах СРСР. Найактивніший спротив чинила Україна, яка мала досвід власної державності у попередній період. Центром опору більшовицькій політиці стало українське село.

В 1932 і в 1933 роках у різних куточках України режим змушений був придушувати масові виступи – «волинки» - які ставали відчайдушними спробами доведених до межі голоду українських селян не стільки відстояти свої права, як просто вижити. За перші 7 місяців 1932 року органи головного політичного управління зафіксували в УРСР 930 масових протестів виступів, що становило понад 56 відсотків усіх анти владних виступів в Радянському Союзі за цей час.

У першій половині 1932 року в Україні з колгоспів вийшли десятки тисяч селянських господарств, які прагнули відновлення економічної свободи. Незважаючи на тиск партійних і державних органів, майже 500 сільських рад ризикували відмовлятися від нереальних планів хлібозаготівель.

Цей стихійний спротив окупаційна влада назвала підготовкою антикомуністичного повстання, яке начебто мало вибухнути навесні 1933 року і використала як виправдання вбивства голодом.

Головна ж причина вчинення злочину Голодомору полягала у тому, що українська нація, друга за чисельністю в Радянському Союзі, мала величезний культурно-історичний спадок,власні славетні традиції державотворення, досвід національно-визвольної боротьби. Україна стояла на заваді створення тоталітарної комуністичної імперії. 

Голодомор був спеціально спланованою і ретельно замаскованою каральною операцією.

Внаслідок умисного створення умов, несумісних із життям, за кілька місяців у 1932-1933 роках в У країні загинули мільйони людей. На жаль, страшні обставини злочину та свідома заборона ведення статистики смертності унеможливлюють встановлення точної кількості й вичерпного поіменного списку жертв. 


Голод став зброєю масового біологічного знищення українців. Він на довгі десятиліття порушив природний та політичний розвиток українців як спільноти, призвів до морально-психологічних змін у свідомості нації, наслідки цієї катастрофи відчуваємо і понині.

Як засвідчують соціологічні опитування останніх років, три четверті громадян України погоджуються, що Голодомор був геноцидом, вчиненим комуністичним тоталітарним режимом проти Українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар