вівторок, 26 липня 2016 р.

ПУЛЬС. Зміни заради майбутнього


       "Децентралізація дає право сподіватись на те, що у громад буде більше коштів і що найголовніше - більше самостійності. Звичайно, існують ризики. Нова реформа не достатньо зрозуміла для людей. Але прагнення до змін на краще - це перша рушійна сила стратегії національного розвитку. Тому відкинемо всі страхи, нам вже треба готуватись, і скоро ми на практиці побачимо, як це працює." - такими словами розпочав семінар, організований Асоціацією міст України в рамках проекту "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні", голова райдержадміністрації Є.Третяков.
        Кожна реформа потребує своїх виконавців та їх глибокого розуміння суті реформування. 25 березня 2014 року Асоціацією міст України та 1 квітня 2014 року Урядом України була схвалена Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та затверджено План заходів з її реалізації.
      Відповідно до цього плану було внесено зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України, якими здійснено перший етап бюджетної децентралізації. Так, зміни до Бюджетного кодексу фактично є основою для стимулювання громад до об`єднання та підвищення їхньої спроможності. Такі об`єднання громад наділяються повноваженнями та ресурсами, як у міст обласного значення. 
     Отже, об`єднання територіальних громад є запорукою переходу місцевого самоврядування на якісно новий рівень, суть якого - змінити пострадянську систему управління на демократичну, коли участь в управлінні державою бере не лише верхівка державної влади, а й громада та її влада.

Немає коментарів:

Дописати коментар