четвер, 26 квітня 2018 р.

Довгокрилі лелеки із Чорнобиля летять

Довгоочікуване тепло, яскраво світить сонце, голосно співають пташки, прилітають додому лелеки... Саме в такі дні, коли, здається, на очах пробуджується природа, розумієш, який чудовий світ, як тонко в ньому все влаштовано. Та, на жаль, цей на перший погляд досконалий устрій опиняється зовсім хитким і беззахисним перед людською недбалістю та байдужістю, стає ворожим і злим до всього живого. Гірким доказом цього є страшна трагедія, яка спіткала людство 26 квітня 1986 року в привітний весняний день, що обернувся мороком і жахом - катастрофа на Чорнобильській атомній електростанції.
 
В цьому році виповнюється 32 роки з моменту цієї страшної аварії. Сьогодні традиційно в Краснограді на алеї Чорнобильців людно. Мітинг до Дня Чорнобильської трагедії та Міжнародного дня пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф зібрав тут наших земляків-чорнобильців, керівництво району, міста та інших небайдужих людей, котрі прийшли віддати данину поваги ліквідаторам і всім, хто постраждав внаслідок масштабного техногенного лиха. 
 
Слова ведучої відображають лякаючі факти, хронологію подій, яким дав початок вибух на четвертому енергоблоці ЧАЕС. Мужньо тримаються наші герої, учасники ліквідації. Для них особливо важко згадувати все. "Ми вдячні усім, кого сьогодні вже немає з нами, і вам, хто ціною власного життя оплатив шанс на життя мільйонів. Урятований світ — найкращий пам’ятник тим, хто загинув у чорнобильському пеклі", - звернувся до земляків-чорнобильців голова райдержадміністрації Євген Третяков. 
 
Після цього громада поклала квіти до меморіалу. Червоні гвоздики, троянди і тюльпани на чорному граніті. Красива і водночас печальна картина... 

Зворушливим завершенням заходу став запуск в небо білих кульок і  паперових лелек. Напередодні цієї дати школярі міста власноруч зробили маленьких пташок, яких давно пов'язують з трагедією. Летить лелека з Чорнобиля, а разом з ним відлітає звідти спокій, родинний затишок і благополуччя, зникає надія на нове життя. 

Після мітингу в кафе "Піца" для земляків-чорнобильців був організований обід за підтримки БФ ім. Героя України І.М. Гулого. Там вони вислухали теплі слова від керівника району Євгена Третякова, отримали заслужені відзнаки, зустрілись із побратимами, аби у невимушеній, дружній обстановці згадати тих, хто пішов уже з життя, але залишив яскравий слід пам'яті та людської поваги. 

Нехай же більше ніколи не повториться лихо, а птах надії завжди оберігає наш народ і більше не покидає рідну землю.

Немає коментарів:

Дописати коментар