пʼятницю, 27 липня 2018 р.

У ХОДА обговорили нагальні питання розвитку сфери соцзахисту

26 липня під керівництвом заступника голови ХОДА Михайла Черняка відбулась колегія Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Працівники установ соціального захисту населення, керівники районів та ОТГ обговорили пріоритетні напрями сфери, підбили підсумки роботи та окреслили перспективи. 

Як зазначив Михайло Черняк, наразі розвитку сфери соціального захисту населення приділяється велика увага як у державі в цілому, так і в Харківській області. Він нагадав, що Харківщина вже третій рік поспіль є одним з лідерів в Україні за показниками соціально-економічного розвитку.

«Глава області Юлія Світлична вважає пріоритетною діяльність у цьому важливому напрямку, - підкреслив Михайло Черняк. - Завдяки реформі децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко, сьогодні з’явилися кошти на місцях, і ми бачимо - скільки всього зараз робиться для розбудови соціальної сфери. Так, ми маємо зростання капітальних видатків (у цьому році майже 40 млн грн з обласного бюджету), підвищення соціальних стандартів, залучення іноземних партнерів».

За словами заступника голови ХОДА, наразі проводиться активна робота з детінізації та легалізації робочих місць. При цьому він відзначив, що важливо не тільки змінювати систему взаємовідносин працедавців з працівниками, але й працювати над зміною сприйняття цих питань кожною людиною.

Також Михайло Черняк відзначив дієвість багатьох державних та обласних програм, зокрема, щодо придбання житла для дітей-сиріт, воїнів-інтернаціоналістів та учасників ООС.

«Люди звертаються до влади, не розділяючи владні гілки, для них все це – держава, від якої вони очікують підтримку, - сказав Михайло Черняк. – Зокрема, наведу приклад діяльності обласної комісії, що надає матеріальну допомогу людям, які опинилися в скрутній життєвій ситуації. Наразі з обласного бюджету для допомоги виділено майже 50 млн грн. Прошу й у районах області активізувати цю роботу й ставитись до заявників неупереджено й фахово». 

Крім того, Михайло Черняк закликав відповідальних осіб до активної співпраці з іноземними партнерами, для чого необхідно готувати якісні проекти.

Також під час колегії обговорювали питання пільгового перевезення громадян, соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та учасників ООС, оздоровлення осіб з інвалідністю тощо. З доповіддю щодо реалізації пріоритетних напрямків соціальної сфери виступив директор Департаменту соціального захисту населення Юрій Шпарага.

Обговорюючи питання реалізації державної політики зайнятості, розглянули пілотний проект «Рука допомоги», що реалізується в області за сприяння Світового банку. Майже тисяча його учасників, а це переселенці та малозабезпечені громадяни, були тимчасово або постійно працевлаштовані, близько 50 осіб відкрили власний бізнес та створили нові місця, на ці цілі в область вже залучено 2,5 млн грн. За словами директора Харківського обласного центру зайнятості Володимира Міненка, проект триватиме до кінця року. 

Довідка. За даними Департаменту соціального захисту населення, в області наразі понад 145 тисяч осіб (сімей) отримують різні види державної соціальної допомоги. Загальний обсяг видатків становить 1 млрд 400 тис. грн. Крім наявних на сьогодні видів державної допомоги, запроваджується надання нових:

- з 1 вересня поточного року - натуральної допомоги «пакунок малюка», видача якого буде здійснюватися під час виписки новонародженої дитини з пологового будинку;

- з 1 січня 2019 року - компенсація працюючим жінкам за послуги «муніципальної няні» та надання допомоги по догляду за тяжкохворими дітьми, яким ще не встановлена інвалідність.
https://kharkivoda.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар