вівторок, 6 вересня 2016 р.

Встановити дезбар’єри проти АЧС! ⚠


Таке завдання перед сільськими головами та керівниками сільгосппідприємств поставили на засіданні протиепізоотичної комісії при РДА, яку терміново скликали в суботу, третього вересня, в малій залі Будинку ради. Ситуація досить напружена, адже до небезпечного вогнища африканської чуми свиней у Бабаях залишається менше ста кілометрів.

За словами голови райдержадміністрації Євгена Третякова, котрий головував на зібранні, у серпні в Україні зафіксовано 24 спалахи АЧС, здебільшого в центральних і південних областях. Останнім часом уже другий випадок захворювань африканською чумою свиней спостерігається на Харківщині. Спочатку вірус АЧС було виявлено в Дергачівському районі, а згодом уже в селищі Бабаї від цієї хвороби загинуло четверо свиней. Тож аби не допустити поширення збудника африканської чуми свиней на територію нашого району, необхідно вжити термінові профілактичні заходи.

Насамперед на всіх автошляхах, які межують з іншими районами та областями, треба якнайшвидше спорудити дезінфекційні бар’єри. Нагадаємо, що для цього використовують тирсу або солому, змочені розчином каустику або хлорного вапна. Дезбар’єри періодично зволожують спеціальним розчином, не допускаючи їхнього пересихання. На під’їздах до місць, де будуть облаштовані такі бар’єри, також встановлять попереджувальні щити з написом «Загроза африканської чуми свиней».

Крім того, категорично заборонено торгівлю м’ясо-молочними продуктами на залізничному вокзалі та в інших несанкціонованих місцях. М’ясо має продаватися лише в спеціальному павільйоні центрального ринку. Для мешканців приватного сектору, які утримують у своїх господарствах свиней, ветеринари радять виготовити дезінфекційні ящики розміром 70 на 70 сантиметрів. Заповнюють їх, як і дезбар’єри, соломою чи тирсою й заливають хлорним вапном або звичайною білизною. Такий запобіжник варто покласти перед входом до кожного двору. Повертаючись додому, важливо проходити саме через цей килимок. Запам’ятайте, не допускається годування свиней сирими харчовими відходами.

Про факти падежу худоби треба негайно повідомляти працівників ветеринарної служби телефонами 7-04-05, 7-30-27, 7-16-24.

Джерело: visti-krasnograd.net

Немає коментарів:

Дописати коментар