вівторок, 13 вересня 2016 р.

Черговий спалах африканської чуми свиней — у Вовчанському районі

Це вже третій випадок, зафіксований останнім часом на Харківщині. Спочатку небезпечний вірус виявили в Дергачівському, згодом — у Харківському районі. А вже 11 вересня спеціалісти встановили наявність ДНК вірусу АЧС у трупі свині, що утримувалася в підсобному господарстві Харківської національної академії Національної гвардії України (с. Верхня Писарівка Вовчанського району).


У понеділок, 12 вересня, було проведено термінове засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при райдержадміністрації під головуванням очільника РДА Євгена Третякова. За словами посадовця, сьогодні треба мобілізувати максимум зусиль, вжити всі необхідні профілактичні заходи, аби не допустити поширення збудника АЧС на територію нашого району.

Нині на межах з іншими районами й областями виставлено 28 карантинних постів. На зібранні йшлося про необхідність облаштування дезінфекційних бар’єрів із цілодобовим чергуванням поліції на трасі Москва — Сімферополь, особливо з північного напрямку. Це питання невідкладно порушуватиме перед обласним керівництвом районне управління Держпродспоживслужби.

Для того щоб убезпечити Красноградщину від цього серйозного захворювання, наразі заборонено стихійну торгівлю, особливо в районі залізничного вокзалу. При чому тут не можна продавати не лише продукцію тваринного походження, а й рослинного. Насамперед це небезпечно, оскільки їстівні припаси невідомо звідки привезені. А значить, й установити, чи не з інфікованої зони вони прибули до нас практично не можливо. За цим пильно слідкують ветеринари спільно з поліцією. Нагадуємо, що торгувати м’ясними продуктами можна лише на території центрального ринку, де м’ясо проходить спеціальну перевірку.

Як запобігти АЧС?

Свинопоголів’я потрібно утримувати лише в закритому режимі. Населенню фахівці радять не панікувати, а чітко виконувати правила безпеки. Як і раніше, актуальний дезінфекційний килимок перед входом у двір. Слід зауважити, що працівники ветеринарної служби щоденно здійснюють клінічний огляд поголів’я у приватних домоволодіннях. Прохання до мешканців району не перешкоджати цьому заходу. В жодному разі не користуйтеся чутками й неперевіреними даними.

Про всі випадки захворювання та раптової загибелі свиней негайно повідомляйте ветеринарну службу телефонами 7-04-05, 7-30-27, 7-16-24.

Немає коментарів:

Дописати коментар