вівторок, 28 лютого 2017 р.

Євген Третяков виступив зі звітом на сесії райради

Під час пленарного засідання у п’ятницю, 24 лютого, голова райдержадміністрації відзвітував  про виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку Красноградського району й делегованих районною радою повноважень за 2016 рік. Текст виступу надається в повному обсязі.
Блог Третякова Євгена АндрійовичаПротягом 2016 року зусилля районної державної адміністрації були спрямовані на реалізацію завдань щодо сталого економічного зростання, поліпшення життєвого рівня населення, покращення соціального захисту його найменш забезпечених верств та виконання завдань визначених Законом України «Про  місцеві державні адміністрації», актами Президента України, Кабінету Міністрів України, розпорядчими документами голови облдержадміністрації, Програмами соціально-економічного розвитку та бюджету району, цільовими програмами і заходами.

Суспільно-політична ситуація в районі протягом звітного періоду в цілому характеризується як стабільна та контрольована. Протистоянь між органами виконавчої влади, місцевого самоврядування району та керівниками районних організацій політичних партій, громадських організацій не спостерігалося. Цьому сприяла конструктивна співпраця з суспільними об’єднаннями громадян та систематичного вивчення суспільно-політичної ситуації на території населених пунктів району.
Завершено процес «декомунізації» щодо назв населених пунктів та вулиць.
З метою підготовки та впровадження заходів з добровільного об’єднання територіальних громад постійно велася роз’яснювальна робота серед населення щодо переваг децентралізації та об’єднання громад.
В процесі роботи налагоджено співпрацю  райдержадміністрації з районною радою і депутатським корпусом.
Інформаційний простір району представляють редакція «Вісті Красноградщини» та ТРК «Центр».
 У районі проводиться робота із  відзначення  державних свят та пам’ятних дат, важливих політичних подій,  виховна та просвітницька робота серед молоді. 
 Питання надання допомоги учасникам АТО, сім’ям загиблих перебуває на постійному контролі. Надається посильна допомога родинам загиблих воїнів АТО. Створено базу даних всіх учасників АТО.
Міжконфесійна ситуація в районі стабільна. Релігійні організації безперешкодно здійснюють статутну діяльність, проводять за потреби заходи з відзначення релігійних свят.

Зупинюсь на підсумках соціально-економічного розвитку Красноградського району, які свідчать переважно про позитивну динаміку у реальному секторі економіки району.
Красноградський район – сільськогосподарський, тому виробництво агропромислової продукції є і буде пріоритетним напрямком в реальному секторі економіки району.
Агропромисловий комплекс розвивається динамічно. Виробництвом сільськогосподарської продукції в районі займається 41 сільськогосподарське підприємство, в тому числі 18 фермерських господарств, які обробляють            50,6 тис. га землі.
 За 2016 рік обліковим колом господарств вироблено сільськогосподарської продукції (в порівняльних цінах 2010 року) на загальну суму 376,5 млн. грн., або 103,1 % до показника минулого року, в тому числі:
  • продукції рослинництва – на 276,3 млн. грн. (до минулого року 105,7 %);
  • продукції тваринництва – на 100,2 млн. грн. (до минулого року 96,7 %)   
звіт
В рослинництві зібрано всього зернових і зернобобових культур –             131,4 тис. т, урожайність – 48,9 ц/га, в т.ч.:
  • озимої пшениці – 28,7 тис. тонн (урожайність 40,6 ц/га);
  • ярої пшениці – 1,8 тис. тонн (урожайність 26,4 ц/га);
  • озимого жита – 0,5 тис. тонн (урожайність 19,6 ц/га);
  • озимого ячменю – 1,0 тис. тонн (урожайність 38,4 ц/га);
  • ярого ячменю – 7,3 тис. тонн (урожайність – 23,2 ц/га);
  • зернобобових – 0,6 тис. тонн (урожайність – 21,5 ц/га);
  • кукурудзи на зерно – 87,6 тис. тонн (урожайність – 66,1 ц/га).
Соняшнику в структурі посівних площ було 25,5 %. Зібрано даної продукції – 37,9 тис. тонн (113 %), урожайність  –    29,2 ц/га.
Накопано цукрових буряків і направлено на цукропереробні заводи 15,5 тис. тонн (777 % до рівня 2015 року).  Продуктивність в Харківській області найвища і становить 634,5 ц/га.
Не залишається поза увагою і така технічна культура, як соя – намолочено 5,7  тис. тонн (196,9 % до 2015 року).
Також плодово-ягідної продукції по обліковому колу господарств зібрано 155,6 тонн.
За показником врожайності зернових – 49,1 ц/га аграрії посіли 5-те місце серед районів області (у 2015 році 9-те місце).
         В тваринництві:
  • виробництво молока становить – 32,5 тис. т (99,4 % до 2015 року);
  • вирощено м’яса в живій вазі всього – 1,5 тис. т (86,4 % до 2015 року).
Основний напрямок роботи в скотарстві залишається молочний, як рентабельний на відміну від м’ясного.
На 01 січня 2017 року в агроформуваннях налічується:
  • великої рогатої худоби – 9,9 тис. голів (93,8 % до попереднього року, або мінус 652 голови, в тому числі корів – 4,2 тис. голів (99,3% до попереднього року, або -30 голів);
  • свиней – 2,0 тис. голів (67,4 % до минулого року, або – 974 голови).
Оптимізація чисельності поголів’я ВРХ, в тому числі корів відбулась внаслідок проведення вибраковки низькопродуктивних тварин та відмови від вирощування на м’ясо внаслідок економічної недоцільності, як це не прикро.
Скорочення чисельності свинопоголів’я пов’язане з набуттям широкого розповсюдження такої небезпечної хвороби для тварин, як африканська чума свиней.
Високий рівень продуктивності у 2016 році в молочному скотарстві (є динаміка) по ПАОП «Зоря» – зараз це ТОВ «Комишуватський молочний комплекс» – 7775  кг від корови. Але ситуація є крихкою щодо перспективи.
Безперспективно працюють в тваринництві ПСГ «Україна» – підприємство  не має керівника цього структурного підрозділу, зооветспеціалістів. Не виділяються кошти на підтримку галузі.
Протягом 2016 року проводилась робота по технічному та технологічному переоснащенню агропромислового виробництва. За 2016 рік  сільгосптоваровиробники району придбали сільськогосподарської техніки на загальну суму 18,4 млн. грн.
Працювало в сільському господарстві  1507 чол.
Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника у галузі сільського господарства склала 5346 грн., що на 678 грн. або на 14,5 % більше, ніж у відповідному періоді 2015 року (4668 грн.). 
Заборгованості по заробітній платі по сільськогосподарських підприємствах  немає.
Залишається найвищим в області і рівень розрахунків наших аграріїв за оренду земельних часток (паїв). Всього сплачено орендодавцям 94,7 млн. грн. з врахуванням наданих послуг, виданої сільськогосподарської продукції, в тому числі грошима 89,5 млн. грн., або 94,5 % до сплаченої суми.
Слід відмітити, що виконання прогнозних показників розвитку сільського господарства району на 2017 рік буде, у першу чергу, досягнуто за рахунок впровадження новітніх технологій при виробництві сільськогосподарської продукції, використання якісного посівного матеріалу, який забезпечить збільшення урожайності сільгоспкультур. Також буде проведено низку заходів у галузі тваринництва, що дасть змогу вийти на прогнозні показники.
Одним із ключових факторів, що буде впливати на покращення виробничої діяльності сільгосптоваровиробників району, буде залучення інвестицій.
Так у агрофірмі «Пісчанська» будується молочний комплекс на 1920 голів великої рогатої худоби з термінами вводу в експлуатацію в 2017 році.


Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у сільськогосподарській галузі є забезпечення продовольчої безпеки району шляхом:
  • проведення оновлення та техніко-технологічного переоснащення підприємств агропромислового комплексу;
  • збільшення обсягів виробництва конкурентоспроможної тваринницької продукції через стимулювання будівництва та реконструкції тваринницьких ферм і комплексів. Введення в експлуатацію в 2017 році молочного комплексу на 1920 голів великої рогатої худоби у агрофірмі «Пісчанська»;
  • оптимізації структури посівних площ сільськогосподарських культур та доведення їх до відповідності відносно оптимального співвідношення культур у сівозмінах;
  • збільшення виплат за оренду земельних часток (паїв) сільськогосподарськими підприємствами;
  • збільшення обсягів виробництва конкурентоспроможної продукції овочівництва, в тому числі на зрошенні.
 Після впровадження та реалізації інвестиційних проектів у галузі сільського господарства планується створити додаткові нові робочі місця.
Протягом 2016 року бюджетна робота в районі здійснювалася прозоро, в першу чергу була направлена на забезпечення належного рівня соціальних стандартів життя населення району, безперебійного функціонування мережі соціально-культурної сфери та укріплення матеріально-технічної бази комунальних підприємств.
До зведеного бюджету району входить 13 сільських бюджетів, міський та районний бюджет. За 2016 рік до загального та спеціального фондів бюджету району надійшло доходів у сумі 395992,5 тис.грн. У порівнянні з 2015 роком надходження доходів збільшено на 107624,5 тис.грн.
Фактичне виконання місцевих бюджетів району по доходах (без урахування міжбюджетних трансфертів) за 2016 рік складає 129,4% до планових показників. Прямих податкових платежів надійшло у сумі 154750,5 тис.грн. з перевищенням на 35189 тис.грн. Планові зобов’язання податкових надходжень виконано по усіх місцевих бюджетах.
За рахунок коштів бюджету району фактично проведено видатків на загальну суму 374413,8 тис.грн.
Питома вага захищених видатків становить 70,0% до загального обсягу профінансованих видатків, на поточне утримання бюджетних установ району направлено фінансових ресурсів 17%, капітальні видатки становлять 13%.
Фінансування видатків головних розпорядників проводилося в межах затверджених лімітних асигнувань з урахуванням обґрунтованої потреби. Особлива увага приділялася дотриманню цільового і раціонального використання бюджетних коштів, з урахуванням вимог бюджетного законодавства, зокрема ст.77 Бюджетного кодексу України, постанови КМУ від 11.10.2016 року №710 «Про ефективне використання державних коштів».
В районі протягом року зберігалася  фінансова стабільність, забезпечено в необхідній мірі фінансування захищених видатків, не було жодного випадку затримки у фінансуванні заробітної плати та енергоносіїв бюджетних організацій.

Промисловими підприємствами Красноградського району у 2016 році, за попередніми даними, реалізовано промислової продукції на 362,5 млн. грн., що складає 0,3% від загального обсягу реалізації по Харківській області. Обсяг реалізованої промислової продукції на одну особу населення району у фактичних цінах становив 8146 грн., що на 967,8 грн., або на 13,5% більше порівняно з відповідним періодом минулого року.

Аналіз матеріалів, наданих підприємствами, засвідчив, що на більшості підприємств у 2017 році очікується позитивна динаміка промислового виробництва, а саме у ДП «Красноградське лісове господарство», Підприємстві теплових мереж, ТОВ «Красноградський млин», ПАОП «Промінь», ПП фірма «Юкон агро», КП «Водоканал». На рівні 2016 року планують спрацювати  ФБУ«Укрбургаз» ПАТ «Укргазвидобування».
Основне завдання у промисловому комплексі району на 2017 рік, як і раніше – це розвиток його провідних галузей шляхом сталого нарощування обсягів виробництва.
Економічне зростання промисловості на 3 % у 2017 році формуватиметься, головним чином, за рахунок внутрішнього попиту, з одночасним поступовим відновлюванням більшої активності підприємств.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у промисловій галузі є:
  • підтримка промислових підприємств всіх форм власності;
  • сприяння залученню інвестицій, створенню позитивного бізнес-іміджу району;
  • зростання енергоефективності виробництва, економія енергоресурсів в умовах високої вартості енергоносіїв.
Питання енергозбереження є одним із пріоритетних напрямків економічного розвитку країни та відповідно і району.
За 2016 рік в районі спожито природного газу 19127,033 тис.куб.м., в т.ч. населенням 18338,529 тис.куб.м.
звіт 2
Аналіз звітного періоду споживання паливно-енергетичних ресурсів в порівняні з відповідним періодом минулого року свідчить, що в цілому по району впроваджувались певні заходи з енергозбереження,  а саме:
 Сільськогосподарськими підприємствами району продовжується робота щодо переоснащення машинно-тракторного парку високопродуктивною енергозберігаючою технікою, з початку року закуплено сільськогосподарської техніки на суму 18,4 млн.грн.
У житлово-комунальному господарстві, а саме Красноградським комунальним підприємством «Водоканал» придбані та встановлені на комплексі водозабірних споруд:
- компенсатори реактивної потужності 2 шт.
 – перетворювач частоти струму 1 шт.
- проведено ремонт насосів ЦНС внаслідок чого підвищено їх КПД;
- відновлено роботу ультразвукового розходоміру води та його датчиків.
На очисних спорудах проведено ремонт по заміні пошкодженого повітропроводу діаметром труби 500 мм. Відремонтовано 14-й насос з електродвигуном 55 кВт/1500 об/хв по перекачці активного мулу, що забезпечило скорочення споживання електроенергії.
Крім того, на насосному агрегаті КНС №1 замінено електродвигун потужністю 130 кВт. на 90 кВт. Проведено капітальний ремонт двох насосів              КФС 250/63 та 6Ш8 ГШН. На очисних спорудах встановлено конденсатори для компенсації реактивної потужності.
Підприємством теплових мереж за рахунок районного бюджету на суму 195,0 тис.грн. було придбано 13 приладів обліку теплової енергії, якими оснащені 17 житлових будинків.
 З метою скорочення споживання природного газу на котельних проведено режимно-налагоджувальні роботи процесу горіння котлів. 
 Проведено ремонт ділянок теплової мережі по вул. Шиндлера загальною довжиною 526 п.м., на 3-му мікрорайоні загальною довжиною 106 м.п. та по вул. Свято-Троїцька, 69 в с. Наталине загальною довжиною 26 м.п. Виділена фінансова допомога на придбання матеріалів в сумі 573,0 тис.грн.
Тривають роботи по модернізації котельні у с. Піщанка, вул. 8 Березня.
Красноградським комбінатом комунальних підприємств придбано                     177 світильників вуличного освітлення разом з необхідними комплектуючими на суму 228,9 тис. грн.
У галузі освіти на загальну суму 6128,3 тис.грн. впроваджені заходи енергозбереження та енергоефективності.
У галузі охороні здоров’я впроваджено заходи енергозбереження та енергоефективності на загальну суму 3378,8 тис.грн., а саме:
У галузі культури проведено капітальні ремонти покрівлі Красноградського краєзнавчого музею ім. П.Д.Мартиновича (1215,8 тис.грн.) та будівлі Красноградської районної бібліотеки (895,9 тис.грн.) на загальну суму 2111,7 тис.грн.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у енергозберігаючій галузі є:
  • продовження впровадження заходів з енергозбереження та енергоефективності в бюджетній сфері;
  • розвиток енергозберігаючих та енергоефективних технологій, а також альтернативної енергетики (відновлювальної енергетики: сонячної,  вітроенергетики; використання паливних брикетів та пелетів).
Згідно Закону України «Про автомобільний транспорт» на території Красноградського району пасажирські перевезення забезпечує підприємство-перевізник ТОВ «Фенікс». Перевізник тривалий час надає транспортні послуги населенню на 12 приміських та 2 міських маршрутах, що в основному задовольняє попит населення в автомобільних перевезеннях.
Загальна кількість автомобілів на маршрутах 19 одиниць (4 – міжміські маршрути та 15 – міські та приміські маршрути).
Залізничним транспортом охоплено 8 населених пунктів, що складає 14,5%  від загальної кількості населених пунктів району.

З метою забезпечення всіх категорій споживачів якісними житлово-комунальними послугами в районі здійснювались заходи щодо реформування та розвитку галузі.
У 2016 році Красноградським підприємством теплових мереж проводились роботи з підготовки об’єктів теплопостачання до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2016-2017 років.
До початку опалювльного сезону підготовлено 15 котелень, що становить 100% від  завдання; виконано роботи поточного ремонту 18,8 км. теплових мереж (в двотрубному обчисленні) з гідравлічним випробуванням, що складає 100%; проведено заміну теплових мереж 79 м, або 100 %. Загальні обсяги коштів на виконання підготовчих та ремонтних робіт теплопостачання склали 214,2 тис.грн.
Для забезпечення 100% оснащення житлових будинків приладами комерційного обліку теплової енергії у 2017 році необхідно продовжити роботу щодо встановлення приладів обліку у 89 житлових будинках.
Красноградським комунальним підприємством «Водоканал» проведено ремонт 0,25 км. водопровідних та 0,12 км. каналізаційних мереж, що становить 100% від завдання. На 100% підготовлено водопровідно-насосну станцію, каналізаційно-очисні споруди та 9 комунальних свердловин.
Загальні обсяги коштів на виконання підготовчих та ремонтних робіт водопостачання склали 156,8 тис.грн., що становить 100% від запланованих.
По житловому господарству комплексно, з видачею паспортів готовності, підготовлено до зими 245 багатоквартирних будинків житлового фонду району.
У 2016 році було проведено поточний ремонт покрівель 36 будинків, що становить 100% від планового завдання, ремонт опалювальних систем у 98 будинках, ремонт систем холодного водопостачання – 23 будинок (100%), ремонт електрощитових – 20 будинків (100%).
Проведено роботи по заповненню систем опалення у 163 будинках (100% від завдання).
У 2016 році виділені кошти з обласного бюджету на загальну суму                2086,4 тис. грн. на капітальний ремонт покрівель багатоквартирних будинків, які розташовані за адресами: вул. Харківська, 104; 3-й мікрорайон буд. 8 та 9,                  с. Піщанка, вул. 8-го Березня, б. 22. Роботи завершенні.
У Красноградському районі станом на 01.01.2017 діє 36 об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Філією «Красноградське ДЕП» ДП «Харківський облавтодор» ВАТ ДАК «Автомобільні дороги України» проведено поточний ремонт доріг державного значення 7,62 тис. м² на суму 2,74 млн. грн. та доріг місцевого значення 758 м² на суму 157,2 тис. грн. Підприємством підготовлено 18 одиниць техніки, що складає 100 % від загальної кількості. Укладено 11 договорів на залучення додаткової спецтехніки, що становить 100 % від запланованого.
         Красноградським комбінатом комунальних підприємств виконано поточний ремонт  доріг комунальної власності обсягом 11,6 тис. м²  за рахунок місцевих коштів, виділених рішенням Красноградської міської ради №351-VII від 25.05.2016, в сумі 2,8 млн. грн.
Для вирішення питань житлово-комунального господарства в районі працюють Програми:
  • «Питна вода Красноградського району на 2012–2020 роки»;
  • «Модернізація систем централізованого теплопостачання міста Красноград та сіл Красноградського району по забезпеченню скорочення споживання природного газу та його заміщенню на інші види палива на 2014-2017 роки»;
  • «Охорони навколишнього природного середовища в Красноградському районі на 2012-2015 роки та на перспективу до 2020 року»;
  • «Поводження з твердими побутовими відходами в Красноградському районі на 2012-2017 роки».
 Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у галузі житлово-комунального господарства  є:
  • скорочення споживання підприємствами галузі енергетичних та матеріальних ресурсів для виробництва комунальних послуг, проведення модернізації та переоснащення житлово-комунального господарства;
  • продовження роботи щодо оснащення житлових будинків приладами обліку;
  • поліпшення рівня благоустрою населених пунктів району;
  • продовження робіт по капітальному ремонту водогону по вул. Московської від насосної станції ІІ підйому до мікрорайону № 3 м. Краснограда, який забезпечує питною водою споживачів м. Красноград. Вартість робіт становить 2920,0 тис. грн.;
  • продовження технічного переоснащення котельні по вул. 8 Березня, с. Піщанка. В наявності проектно-кошторисна документація та отримано позитивний експертний висновок. Залишок вартості на 01.01.2017 становить 475,774 тис. грн.;
  • будівництво Комплексу по управлінню ТПВ в м. Красноград. Залишок вартості на 01.01.2017 становить 73 962,502 тис. грн.;
  • реконструкція очисних споруд в поймі ріки Берестова в м. Красноград. Вартість робіт становить 98 820,008 тис. грн.

Цивільний захист.
Протягом 2016 року надзвичайних ситуацій в районі не реєструвалося.
На території району обліковується 42 захисні споруди цивільного захисту (37 протирадіаційних укриттів та 5 сховищ). У 2016 році при проведенні перевірки були підтверджені документи на зняття з обліку 8 споруд.
Системи оповіщення та зв’язку цивільного захисту складається з 2 електросирен.
Оновлено Номенклатуру місцевого матеріального резерву, на загальну суму – 138,729 тис. грн. У 2016 році поповнено місцевий матеріальний резерв на 40,5 тис. грн. Всього матеріальних цінностей у місцевому матеріальному резерві, на загальну суму – 88,08 тис. грн. Відсоток накопичення складає – 63,5%.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у галузі цивільного захисту є:
  • придбання матеріальних цінностей для накопичення місцевого матеріального резерву.
У сфері оборонної роботи проведені весняні і осінні призови громадян на строкову військову службу (за планом 38 призовників, призвано 40); проводилася робота по популяризації військової служби за контрактом, в результаті якої 68 осіб уклали контракти з військовими частинами.
У сфері мобілізації проводилася робота з уточнення мобілізаційного плану, на сесії районної ради прийнята програма територіальної оборони.

Будівництво завжди було галуззю, що генерує розвиток всієї економіки, створює велику кількість робочих місць і споживає продукцію значної кількості галузей народного господарства.
Левову частину від загального обсягу освоєно підприємством ФБУ «Укрбургаз», де працюють близько 7 тис. мешканців району.
За прогнозно-індикаторними показниками на 2016 рік по Красноградському району планувалося ввести в експлуатацію житлові будинки загальною площею 1500 м2.
За 2016 рік на території Красноградського району введено в експлуатацію 6 житлових будинків загальною площею 796 м2, що складає 53% від планового показника.
По місту введено в експлуатацію  308 м2  площі житла та 488 м2  по сільській місцевості.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у будівельній галузі є:
  • запровадження прогресивних архітектурно-будівельних рішень у розроблення та впровадження економічних та енергозберігаючих проектів житлових будинків;
  • розроблення схем планування території району, генеральних планів населених пунктів, детальних планів територій населених пунктів.
Торгівля, ресторанне господарство та побутове обслуговування населення є важливою складовою внутрішнього ринку, що відіграє значну роль у формуванні загального економічного потенціалу району, забезпеченні потреб населення в товарах і послугах. Протягом 2016 року споживчий ринок Красноградського району мав тенденцію до розвитку.
У 2016 році активно розвивались роздрібні мережі сучасних підприємств торгівлі таких компаній, як «АТБ – маркет», «Посад», «Брусничка», «Меліс» та інших, що підтверджує основну тенденцію розвитку споживчого ринку району – збільшення обсягів продажу товарів через великі сучасні магазини – супермаркети.
В районі створюються сприятливі умови для діяльності малого та середнього бізнесу, так станом на 01.01.2017 кількість підприємств торгівлі складає 421 одиниця (159 – продовольчі, 203 – непродовольчі, 59 – змішані).
Мережа підприємств побуту станом на 01.01.2017 складає 127 одиниць.
Мережа підприємств побуту ще не дає можливості мешканцям всіх населених пунктів району одержувати послуги за місцем проживання, бо основна частина об’єктів знаходиться в місті.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у галузі торгівлі  є:
  • збереження позитивної динаміки розвитку споживчого ринку, здатного задовольнити потреби населення в якісних товарах і послугах, його показників та сучасної інфраструктури;
  • сприяння розвитку сфери побутового обслуговування в сільській місцевості.
Інвестиційна діяльність.  За січень-вересень 2016 року підприємствами та організаціями району за рахунок усіх джерел фінансування, освоєно                     91392,0 тис.грн. капітальних інвестицій, що на 10,4% більше, ніж за відповідний період 2015 року та складає 0,9% від загального обсягу капітальних інвестицій по області.
Обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на одну особу по району складав 2035,6 грн. що на 11,2% більше, ніж за  відповідний період 2015 року.
 Головним джерелом фінансування капітальних інвестицій, як і раніше, залишаються власні кошти підприємств та організацій, лідером серед яких є газовидобувна галузь.
Громадські організації та ініціативні групи Красноградського району беруть активну участь у впроваджені міні-проектів обласного конкурсу розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», чим поліпшують добробут своїх населених пунктів.
Ініціативними групами підготовлено і подано 74 заявки міні-проектів переможними стали 22 міні-проекти. В порівнянні – у 2015 році на території району реалізовано 10 міні-проектів.
Протягом 2016 року на території Красноградського району успішно реалізовано 22 міні-проекти на загальну суму 4156,5 тис.грн. з них профінансовано: 1863,4 тис.грн. з обласного бюджету, 2107,3 тис.грн. з місцевих бюджетів, 185,8 тис.грн. інші джерела: 

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у інвестиційній галузі є:

  • сприяння збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію, технічне та технологічне переоснащення діючих підприємств району;
  • сприяння підвищенню інвестиційної активності реального сектору економіки.
Реформа системи надання адміністративних послуг є однією з ключових у державі. Центр надання адміністративних послуг є структурним підрозділом Красноградської районної державної адміністрації, який створено з метою надання адміністративних послуг. Центром забезпечується надання 60-ти адміністративних послуг через адміністратора шляхом його взаємодії із суб’єктами надання адміністративних послуг.
За час реформи у Красноградському районі було здійснено низку важливих заходів з метою наближення адмінпослуг до громадян, покращення якості обслуговування споживачів послуг. 
За 2016 рік адміністраторами Центру було надано 2465 адміністративних послуг.
Розпорядженням районної державної адміністрації від 12.02.2016 № 47 у структурі районної державної адміністрації утворено відділ державної реєстрації, який реалізовує в районі політику у сфері державної реєстрації нерухомого майні, юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

Заробітна плата. Збільшення розміру оплати праці, скорочення диференціації доходів є одним із основних завдань щодо підвищення рівня життя населення.
Середньооблікова чисельність штатних працівників на 145 підприємствах, установах та організаціях Красноградського району у січні-вересні 2016 року становила 9,3 тис. осіб, або 1,6% від загального показника по області.
Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника у вищевказаному періоді дорівнювала 5569 грн. і перевищувала законодавчо встановлені державні соціальні стандарти: рівень мінімальної заробітної плати та прожитковий мінімум для працездатної особи (1450 грн.) – у 3,8 рази, та на 28,3% більше середньообласного показника.
 Станом на 01.01.2017 заборгованість з виплати заробітної плати на підприємствах, установах та організаціях  Красноградському району відсутня.
звіт 3
Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік є:
  • недопущення заборгованості з виплати заробітної плати на підприємствах, організаціях та установах району усіх форм власності;
  • дотримання умов галузевих угод та колективних договорів у частині оплати праці, недопущення необґрунтованого зменшення заробітної плати та впровадження скороченого робочого часу.
В районі розроблена та затверджена Програма соціального захисту населення Красноградського району.
Протягом минулого року вживалися заходи щодо  впровадження реформ у соціальній сфері на районному рівні, зокрема, залучення населення до програми житлових субсидій, реалізація права людей на пільги, призначення соціальної допомоги тощо.
На обліку в управлінні праці та соціального захисту населення райдержадміністрації перебувають 14883 громадян, які отримують різні види державних допомог, субсидій та компенсацій.
 За 12 місяців 2016 року нараховано державних соціальних допомог на загальну суму 53016,9 тис.грн., що на 68892 тис.грн. більше ніж за аналогічний період минулого року.
Заборгованості з виплати державної соціальної допомоги  немає.
За 12 місяців 2016 року призначено житлових субсидій 13066 домогосподарствам на загальну суму 90258,2 тис.грн., що на 42931,5 тис. грн.. більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
На території  району станом на 01.01.2017 мешкають 152 учасника  антитерористичної операції, які мають статус учасник бойових дій.
Для забезпечення безперебійного отримання соціальних послуг у закладах системи соціального захисту населення в Красноградському районі діють наступні служби надання соціальних послуг:
  1. Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Красноградської райдержадміністрації;
  2. Красноградський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у соціальній сфері  є:
  • матеріальна підтримка найбільш незахищених верств населення;
  • забезпечення надання населенню державних соціальних допомог та житлових субсидій;
  • допомога сім′ям загиблих і демобілізованих учасників АТО;
  • соціальний захист тимчасово переміщених осіб;
  • підвищення якості надання соціальних послуг, їх ефективності та наближення до потреб отримувачів.
Результативність і динамічний розвиток освітньої галузі району у 2016 році супроводжувався постановкою принципових питань і пошуком компромісних рішень. В умовах децентралізації влади та під впливом нових освітніх ініціатив принципово важливим було не втратити лідерські позиції освіти району на обласному та всеукраїнському рівні та мобільно реагувати на всі зміни, що відбуваються у суспільстві, виробити стратегію подальшого розвитку галузі.
Аналізуючи розвиток освіти у 2016 році, варто зазначити, що він був спрямований на реалізацію пріоритетних напрямів, серед яких забезпечення якісних освітніх послуг у навчальних закладах району, створення умов для навчання і виховання дітей, забезпечення соціальних гарантій працівників та модернізацію матеріально-технічної бази дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів.
З 01 вересня 2016 року мережа навчальних закладів складається із 12 закладів дошкільної освіти, 10 з яких входять до складу навчально-виховних комплексів, 20 загальноосвітніх, 3 позашкільних навчальних закладів та міжшкільного навчально-виробничого комбінату. Навчанням і вихованням охоплені 1147 дошкільників та 3934 дитини шкільного віку.
Беручи до уваги схвалену Кабінетом Міністрів України стратегію розвитку освіти, в районі у 2016 році зроблені перші кроки щодо визначення та створення шкільних освітніх округів. Наступним кроком буде початок функціонування шкільного освітнього округу у складі Красноградського багатопрофільного ліцею як опорного закладу та Берестовеньківської ЗОШ І-ІІ ст., Іванівської ЗОШ І-ІІ ст. як шкіл-філій. В умовах оптимізації мережі навчальних закладів району такий шлях є найбільш оптимальним для отримання якісної освіти дітьми незалежно від місця проживання.
Стабільною залишається мережа позашкільних навчальних закладів. Показники охоплення та щорічні досягнення РЦПО, РЦДЮТ, ДЮСШ гідно представляють позашкільну освіту Красноградщини в рейтингу районів області. За підсумками 2016 року гуртковою та секційною роботою у позашкільних навчальних закладах охоплено 3364 школярі, що складає 86% від загальної кількості учнів. Цей показник вищий за середньообласний, який складає  79,6%.
Показником якості освіти у районі є рівень навченості та вихованості дітей, досягнення та здобутки учнів і педагогічних працівників. 2016 рік був для освітян району щедрим на перемоги та  призові місця у професійних конкурсах та обласних, Всеукраїнських і Міжнародних учнівських конкурсах та змаганнях.
Оновлення матеріально-технічної бази навчальних закладів, придбання шкільних автобусів, капітальні ремонти приміщень та комунікацій, ігрових та спортивних майданчиків, встановлення енергозберігаючих вікон та дверей, утеплення фасадів – це реалії, в яких щоденно протягом  року ми спільними зусиллями  створювали сучасні навчальні заклади.
Фінансовий рік для освітньої галузі став рекордним по виділенню, залученню та освоєнню коштів, спрямованих на модернізацію матеріально-технічної бази навчальних закладів та існуючої освітньої системи в цілому.
Серед основних капіталовкладень в освітню галузь у 2016 році  фінансування капітальних ремонтів та реконструкції, придбання автобусів, технологічного обладнання, інвентарю, співфінансування міні- і мікро-проектів.
В межах спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» році реалізовано три мікропроекти по заміні 82 вікон на енергозберігаючі у Берестовеньківській ЗОШ І-ІІ ст., Хрестищенській ЗОШ І-ІІІ ст. та Піщанському НВК.
Щорічно маємо позитивний досвід участі навчальних закладів у конкурсі міні-проектів «Разом у майбутнє».
Значним досягненням у 2016 році стала реконструкція приміщення майстерні Красноградської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.О.І.Копиленка під харчоблок, загальна вартість якої складає понад 1,5 млн.грн.  І починаючи з січня 2017 року  учні школи забезпечені  гарячим харчуванням.
Не менш важливим досягненням є:
- реконструкція системи опалення у Кобзівському НВК, Миколо-Комишуватському НВК та будівництво твердопаливної котельні у Красноградському багатопрофільному ліцеї;
- реконструкція дитячо-юнацького фізкультурно-оздоровчого майданчика Красноградської ДЮСШ;
- ремонт водопровідної, каналізаційної систем у Наталинському НВК, дошкільному підрозділі Красноградського НВК №2, Красноградському РЦДЮТ, Красноградському РЦПО;
- оснащення кабінетів хімії та математики Красноградського багатопрофільного ліцею сучасним обладнанням, приладами, пристроями та пристосуванням та ін.
У районі вирішено питання регулярного підвезення учнів та педагогічних працівників до навчальних закладів і у зворотному напрямі. Суттєво збільшити кількість посадочних місць у шкільному автотранспорті та розширити маршрутну лінію вдалося завдяки придбанню у 2016 році трьох шкільних автобусів за рахунок залишків освітньої субвенції та коштів районного бюджету на загальну суму 3 млн. 960 тис. грн. Наявний парк шкільного автотранспорту складається із 17 транспортних одиниць, розрахованих на 389 посадочних місць.
У 2017 році буде продовжено роботу щодо створення в районі єдиного освітнього простору та модернізацію навчальних закладів.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у галузі освіти  є:
  • забезпечення функціонування опорного закладу та шкіл-філій у складі освітнього округу;
  • забезпечення участі навчальних закладів у міні-проектах та програмах по залученню фінансових соціальних інвестицій;
  • будівництво багатофункціонального фізкультурно-оздоровчого комплексу Красноградської дитячо-юнацької спортивної школи;
  • будівництво твердопаливної котельні Красноградської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 ім.О.І.Копиленка;
  • заміна вікон та дверей на енергозберігаючі аналоги у Красноградському ДНЗ №17;
  • реконструкція приміщення спортивної зали Добренського НВК;
  • утеплення фасаду будівлі Красноградського ДНЗ №17, дошкільному підрозділі Красноградського НВК №2, Хрестищенської ЗОШ І-ІІІ ст.;
  • капітальний ремонт харчоблоків Красноградського НВК №2 та Красноградського багатопрофільного ліцею, Петрівського НВК, Добренського НВК;
  • реконструкція існуючої будівлі Наталинському НВК з прибудовою спортивного комплексу;
  • проведення ремонтних робіт у додатковому приміщенні дошкільного підрозділу Піщанського НВК для відкриття 2 вікових груп;
  • проведення ремонтних робіт у приміщенні Петрівського НВК для відкриття 1 додаткової дошкільної групи;
  • капітальний ремонт системи опалення Красноградського РЦДЮТ;
  • капітальний ремонт другого поверху Піщанського НВК та ін.
Діяльність закладів культури району з питань подальшого розвитку та укріплення матеріально-технічного стану здійснюється відповідно до затверджених Програм: «Розвитку культури і туризму у Красноградському районі на 2014-2018 роки».
         Значну увагу було приділено укріпленню матеріально-технічної бази закладів культури.  На заклади культури у 2016 році  було  витрачено 5 млн. 986 тис.грн. (у Красноградській районній бібліотеці проведено капітальний ремонт фасаду та внутрішніх приміщень на суму 1 млн. 285 тис. грн., у Красноградському краєзнавчому музеї ім. П. Д. Мартиновича завершені роботи по капітальному ремонту покрівлі приміщення на суму 1 млн. 213 тис. грн. та ін.)
Слід зазначити і про здобутки. У 2016 році колективу театру «АРТ-Є» районного Будинку культури присвоєно звання «народний».
У 2016 році на Великому Слобожанському ярмарку Красноградщина зайняла почесні призові місця: ІІ місце в параді арт-інсталяцій «Натюрморт осені», ІІ місце у дефіле учасниць «Слобожанська краса», ІІІ місце у номінації «Краща художньо-декоративна експозиція та презентація району».

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у галузі культури  є:
  • зміцнення матеріально-технічної бази закладів культури району (проведення всіх видів ремонту, відновлення та ремонт опалювальних систем, придбання обладнання), ураховуючи потреби об’єктів клубного типу на селі;
  • забезпечення належного рівня збереження та використання об’єктів культурної спадщини області для вільного доступу та ознайомлення з ними широких верств населення;
  • підключення закладів культури району до мережі Інтернет.
Забезпечення умов для відпочинку й оздоровлення дітей є один із пріоритетних напрямів діяльності районної державної адміністрації. 
Протягом літньої оздоровчої кампанії 2016 року в районі функціонували 20 закладів відпочинку з денним перебуванням.
За підсумками літньої оздоровчої кампанії 2016 року оздоровленням та відпочинком охоплено 4448 дітей шкільного віку на загальну суму                         1150,50 тис. грн.

Стан справ щодо соціально-правового захисту дітей. З метою  запобігання соціальному  сирітству,  подолання дитячої безпритульності, бездоглядності, створення умов для всебічного розвитку та виховання дітей протягом 2016 року здійснювалася робота з дітьми, які виховуються в сім’ях, що опинилися в складних життєвих обставинах, проводилися заходи щодо забезпечення  умов по влаштуванню дітей до сімейних форм виховання.
У жовтні 2016 року створено прийомну сім’ю, до якої влаштовано 1 дитину, позбавлену батьківського піклування.
Станом на 01.01.2017 року в районі функціонують 13 прийомних родин, в яких виховуються 25 дітей. Ефективність функціонування сімей загалом добра.
Протягом 2016 року було усиновлено 2 дитини.
Для сприяння соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах в районі працює Красноградський центр соціально-психологічної реабілітації дітей. Кількість місць у закладі – 15.
Протягом 2016 року в центрі перебували 38 вихованців.

Медичне обслуговування мешканців району забезпечувалося Красноградською центральною лікарнею на 270 стаціонарних ліжок цілодобового перебування (з о1.01.2017 – 225) та Комунальним закладом охорони здоров’я «Центр первинної медико-санітарної допомоги Красноградського району», у складі якого 11 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини та 20 фельдшерських пунктів.
Для того, щоб Красноградська ЦРЛ функціонувала і здійснювала медичну допомогу діє «Програма удосконалення медичної допомоги мешканцям Красноградського району в рамках єдиного медичного простору на 2012-2016 роки».
В закладах охорони здоров’я району 114 штатних лікарських посад, працюють 88 лікарів. Показник укомплектованості лікарями становить 76,5%.
Протягом 2016 року в Красноградській ЦРЛ було проведено:
  • капітальний ремонт по заміні вікон на металопластикові у хірургічному корпусі;
  • капітальний ремонт по заміні вікон на металопластикові у терапевтичному корпусі;
  • капітальний ремонт лівого крила пологового відділення;
  • замінені вікна та проведено ремонт санпропускнику пологового відділення та інше.
Наразі проводиться капітальний ремонт інфекційного відділення: замінено дах. Планується заміна вікон та дверей.
Проводиться капітальний ремонт відділення екстреної невідкладної медичної допомоги.
Виготовлено кошторисну документацію на поточний ремонт першого поверху хірургічного корпусу – це хол та коридор.

Пріоритетними завданнями, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку району на 2017 рік у галузі охорони здоров’я  є:
  • відпрацювання організаційних заходів з підготовки галузі охорони здоров’я до впровадження елементів національної системи медичного страхування;
  • розвиток та удосконалення інституту сімейного лікаря, запровадження нових форм роботи на етапах: пацієнт-лікар-заклад-місцеві органи влади з урахуванням повноважень об’єднаних територіальних громад у питаннях організації медичного обслуговування населення;
  • оптимізація стаціонарного ліжкового фонду відповідно до рекомендованих показників;
  • вирішення питань медичного забезпечення внутрішньо переміщених осіб та учасників АТО.
Спорт і фізична культура є невід’ємною частиною виховного процесу дітей, підлітків, молоді та повноцінного життя дорослого населення району. Її основне призначення – зміцнення здоров’я, підвищення фізичних і функціональних можливостей людського організму, забезпечення збільшення обсягу рухової активності, відродження трудового потенціалу.
У звітному році здійснювалась реалізація завдань комплексної                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Програми розвитку фізичної культури та спорту в Красноградському районі на 2016 рік.
В районі на сьогоднішній день створено дієву фізкультурно-спортивну систему, до якої входять дитячо-юнацька спортивна школа, спортивні клуби: “Олімп”, “Буровик”, “Техноспорт-Красноград”, “Екстрим-мото”, військово-спортивний клуб «Пересвіт» та клуб за місцем проживання «Досуг». В районі працює школа козацького фехтування «Булат». Спортсмени району беруть участь в змаганнях різних рівнів. Районна футбольна команда «Факел» бере участь в Першості області з футболу серед аматорських команд.
В районі культивуються футбол, баскетбол, волейбол, пляжний волейбол, важка атлетика, спортивні танці, настільний теніс, шахи, шашки, контактне карате.
Всього протягом 2016 року проведено 255 спортивно-масових заходів та змагань для учнівської та студентської молоді, в яких взяли участь 6470 чоловік.
Здійснювались заходи щодо зміцнення спортивної бази. Проведено паспортизація всіх спортивних споруд району.
         Хочу зазначити, що всю діяльність райдержадміністрація проводить у тісній співпраці з районною, міською та сільськими радами, депутатами всіх рівнів, громадськими організаціями, керівниками підприємств, установ та організацій.
          Планів на майбутнє багато і тільки зосередивши всі зусилля можна їх досягти. На постійному контролі райдержадміністрації і надалі залишатиметься утримання сталих темпів економічного зростання галузей виробничої сфери, підвищення соціальних стандартів та створення безпечних умов життєдіяльності населення.

Немає коментарів:

Дописати коментар