неділю, 29 січня 2017 р.

На Аскольдовій могилі поховали їх - тридцять мучнів українців. Славних, молодих...

Ці рядки Павла Тичини і досі звучать сумним відголоссям в душі кожного українського патріота. Сьогодні українська громадськість відзначає День пам яті Героїв Крут. Саме 29 січня 1918 року юні захисники щойно посталої Української Народної Республіки власною кров`ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. 

Що саме відбулось цього дня, і яке значення для нашого народу й країни мала ця подія? На ці питання може дати відповіді далеко не кожен українець. Адже протягом довгого часу історія приховувала факти, пов`язані з цим днем. За радянських часів історія бою під Крутами змовчувалась, обростала міфами та легендами. 

Все, що ми знаємо сьогодні, що читаємо в історичних хроніках - це те, що 300 молодих курсантів військової школи, студентів і гімназистів - майже дітей, зустрілись в нерівному бою з 5-тисячною більшовицькою армією, захищаючи підступи до Києва й відстоюючи право на незалежність та самостійність УНР. 28 юнаків потрапили в полон, а згодом були страчені. Точна кількість загиблих дотепер невідома, але втрати були чималі. 

Отже, яке ж значення цієї національної трагедії? Чи був сенс у цій, буквально, самопожертві юнаків? Кожен робить власні висновки. Але є факти, в яких ніхто не має права засумніватись. По-перше, крутівці затримали ворога на 4 дні, завдяки чому уряд Центральної Ради мав змогу підписати Брест-Литовський договір, який став першим реальним кроком до визнання України незалежною одними з найвпливовіших держав того часу. По-друге, подвиг молодих звитяжців став символом боротьби та патріотизму для нашого народу, їх приклад і сьогодні надихає українських патріотів відстоювати нашу державність та цілісність. Та найголовніше те, що Крути надали нам важливий урок. У 1918 році Україні потрібна була сильна армія, та УНР не приділила цьому належної уваги. І за це краща українська молодь мусила розплатитися своїм життям. Сьогоднішня ситуація в країні ставить такі ж вимоги перед владою. Тому армія міцніє, збільшується, бо історія показала, що може статися з державою, котра не дбає належним чином про всі ділянки національної безпеки.

"Найбільша любов - життя покласти за друзів". Ця цитата з Євангелія написана в центрі пам’ятника Героям Крут, виготовленого з каменю у вигляді козацького хреста і встановленого на Аскольдовій могилі в Києві. Що мається на увазі в цьму випадку під словом "друзі"? Друзі - це однодумці, які здатні іти разом до кінця, яким би він не був, це єдиний народ, що гуртується в складні часи... Дружба, братерство, порозуміння та єдність - ось те, чого досі нам бракує, чого має прагнути кожен українець, бо саме це стане запорукою миру та благополуччя нашої держави.

Немає коментарів:

Дописати коментар