середу, 23 листопада 2016 р.

Непростий шлях до змін

    В рамках "Децентралізаційного марафону 2016" в Наталинській сільській раді було проведено інформаційну зустріч за участі консультантів Харківського регіонального відділення Асоціації міст України. Серед присутніх також були голова райдержадміністрації Є. Третяков, голова районної ради В. Птишник та сільські голови. 
    Зустрічі відбуваються у формі виступів і дискусій. Представників органів місцевого самоврядування здебільшого цікавлять соціальні наслідки об'єднання громад: чи згарожує це закриттям об'єктів соціальної сфери, скороченням робочих місць тощо. Учасники зустрічі вважають важливими питання розподілу коштів у межах ОТГ, оптимізації мережі навчальних закладів, функціонування лікувальних закладів, перспективи ремонту доріг, земельні питання та інше.
      Виконавчий директор Харківського регіонального відділення Асоціації міст України Віктор Мирошник наголосив, що основними труднощами на шляху до об`єднання територіальних громад є відсутність ініціативи з боку органів місцевого самоврядування, недостатня проінформованість населення щодо процесу децентралізації та пасивність місцевих лідерів, депутатів, які мали б провести роз`яснювальну роботу зі своїми виборцями. Також він пояснив, що якість та обсяг надання соціальних послуг на місцях не знизиться, а навпаки покращиться.
    Консультант з бюджетних питань Микола Наркізов розповів про власні ресурси об’єднаних територіальних громад, як зміняться бюджети після їх створення, механізм надходження та вилучення коштів, субвенцію на розвиток інфраструктури тощо.
     Наталія Олексенко, консультант з правових питань, закцентувала увагу присутніх на алгоритмі та структурі об’єднання, створенні старостату та розподілі обов`язків виконкому.
    Згідно з Перспективним планом Наталине має стати територіальним центром Наталинської об’єднаної територіальної громади у складі ще шести сільрад Красноградського району: Мартинівської, Попівської, Кобзівської, Володимирівської, Петрівської та Соснівської. Думки жителів сусідніх сіл розділились. Деякі сільради категорично проти такого об'єднання, бо не вірять в спроможність потенційної ОТГ, так як в Наталиному немає всіх необхідних адміністративних споруд, закладів. Найближчі сусіди - Попівська та Петрівська сільради начебто і не проти створення Наталинської об’єднаної територіальної громади, але побоюються: якщо Наталине стане центром громади, то зможе розвиватися краще за інших. 
    Зустріч залишила широке поле для роздумів, а її учасники так і не дійшли консенсусу. Ясно лише одне - об'єднуватись необхідно, і цей процес треба пришвидшити. Саме на цьому зробив акцент Є. Третяков під час свого виступу.  "Нове завжди відлякує, але треба відкинути всі страхи і побоювання. Бездіяльність не приведе нас до кращого майбутнього. Ми повинні  брати на себе відповідальність і скористатися наданими можливостями вже сьогодні", - каже Євген Андрійович.

Немає коментарів:

Дописати коментар