середу, 30 листопада 2016 р.

Польський досвід в Україну

   29 листопада в Харкові відбувся Польсько-український форум з питань місцевого самоврядування, в якому взяли участь представники органів держаної влади та місцевого самоврядування, а також польські експерти.

     Делегація від Красноградського району в складі голови райдержадміністрації Є. Третякова, кандидата на посаду першого заступника В. Кицюка, кандидата на посаду заступника  А. Турової, голови районної ради В. Птишника  та сільських голів району відвідала форум з метою отримання інформації, що допоможе визначити алгоритм створення об'єднаних територіальних громад та побудувати ефективну систему управління органів місцевого самоврядування.
     Голова Харківської обласної державної адміністрації Ю. Світлична обґрунтувала значимість форуму та співпраці Харківської області з Польщею тим, що Польща є тією провідною державою, яка в короткі терміни пройшла  шлях від централізованого управління до глибокої децентралізації. Вона зауважила, що Харківщина, в свою чергу, дає початок новим регіональним реформам і має багато спільних з Польшею проектів. Пріоритетними наразі залишаються об’єднання територіальних громад, які дають можливість акумулювати бюджет та поповнити фінансові ресурси для того, щоб вирішувати нагальні проблеми територій.

    Оскільки Красноградщина вже стоїть на порозі реформування місцевого самоврядування, досвід польських колег в цьому питанні є безцінним. Але, як наголосив один зі спікерів - польський експерт Яцек Адамчук, цей досвід не треба брати за безкомпромісну основу, його можна використати з метою врахування можливих труднощів та розрахунків на перспективу. Варто побудувати власну модель, враховуючи потенціал та особливості свого регіону.

   На сьогоднішній день ситуація на  сільських територіях  невтішна. Це пов'язано з урбанізацією, з тенденцією, коли найкращі ресурси з району забираються в місто, і воно стає багатшим, навіть агресивним. Таким чином давить на сільські населені пункти, в яких починаються протилежні процеси. Від польських експертів прозвучало багато корисної інформації для представників органів місцевого самоврядування. Для сільських голів особливо важливими питаннями були ті, що стосувались стратегії розвитку сільських територій, підвищення інвестиційної привабливості майбутніх ОТГ, стимулювання самозайнятості населення та ін.
 
Галузі, що впливають на розвиток сільської території:
- сучасна освіта;
- конкурентоспроможність на внутрішньому та міжнародних ринках;
- стабілізація аграрної структури та економічної діяльності;
- модернізація технічної інфраструктури села;
- зниження споживання енергії та ін.
Важливо також створити умови для того, щоб проживання в сільській місцевості стало комфортним та привабливим для населення. Саме на цьому варто закцентувати увагу в першу чергу. 

   Підсумовуючи захід, Є. Третяков звернувся до представників делегації і наголосив на необхідності приймати рішення, починати зміни вже найближчим часом. Він підкреслив, що готовий надати необхідну допомогу, підтримати ініціативи та створити умови для того, щоб громади перейшли від консультативних обговорень до практичних дій. "Важливо усвідомити необхідність об'єднання, дослідити перспективи і плюси цього процесу. Запровадження нових механізмів передбачає нові ризики, але разом з цим відкриває безліч можливостей, якими треба вчасно скористатись." , - каже Євген Андрійович.

Немає коментарів:

Дописати коментар