пʼятницю, 4 листопада 2016 р.

Біда вже на порозі

     Африканська чума свиней поширюється далі. Другого листопада стало відомо про новий осередок захворювання. Цього разу недуга знову проявила себе на Полтавщині. У ТОВ «Маяк», розташованому в с. Соснівка Гадяцького району, загинули двоє тварин. Лабораторні дослідження біоматеріалу підтвердили наявність у них вірусу. Сьогодні в райдержадміністрації засідала робоча група надзвичайної протиепізоотичної комісії.

     Під час наради йшлося про посилення заходів щодо недопущення поширення АЧС на територіі Красноградщини. Було вирішено узгодити графік чергування працівників поліції на карантинному посту в с. Піщанка. Крім того, частіше поновлювати дезбар’єри на в’їздах до району. Осіння погода працює не на користь дезінфекції. Дощ швидко змиває змочену дезрозчином тирсу з проїжджої частини.
— Раніше поодинокі спалахи африканської чуми свиней переважно виявляли в приватних господарствах, тепер же вірус дістався до сільськогосподарських підприємств. І це викликає ще більше занепокоєння, — зазначив в. о. начальника Управління Держпродспоживслужби в Красноградському районі Сергій Павленко. — У ТОВ «Маяк», що на Полтавщині, утримувалося понад 700 голів свиней, наразі всіх їх буде знищено. Також буде проведено евтаназію тварин в радіусі 3 км від осередку хвороби.
     За словами С. Павленка, основною причиною розповсюдження недуги є людський фактор. Громадяни нерідко ігнорують елементарні правила безпеки. Зокрема, купують продукцію тваринництва невідомого походження на стихійних ринках. У Краснограді об’єктом ризику є несанкціонована торгівля на привокзальній площі залізничної станції. Рейди представників органів місцевого самоврядування, санітарних служб і правоохоронців на місце реалізації небезпечного краму дають лише тимчасовий ефект. Після проведення перевірки продавці та покупці повертаються сюди знову. Натомість населенню варто знати, що навіть у готовій м’ясній продукції, наприклад, у ковбасних виробах, вірус АЧС може зберігатися до півроку.

     Власне тому фахівці забороняють годувати тварин харчовими відходами без попередньої термічної обробки. Як у великих сільгосппідприємствах, так і у домогосподарствах свиней необхідно перевести на закритий режим утримання. На вході до обійстя потрібно облаштувати дезбар’єр. Для цього достатньо змочити килимок розчином хлорки. Заходити всередину приміщення, де утримується поголів’я, можна тільки у спеціальному одязі.

Джерело: http://visti-krasnograd.net/?p=14872

Немає коментарів:

Дописати коментар