четвер, 8 червня 2017 р.

Організація проведення ремонту автошляхів у Красноградському районі

Ремонт доріг - завжди проблема, особливо для органів місцевого самоврядування. Тому, щоб зрозуміти, в чому суть цієї проблеми, треба розібратись із тим, які бувають дороги, та хто має право і повинен їх утримувати.


Саме з цією метою 8 червня під головуванням Євгена Третякова відбулась нарада з сільськими головами за участю представників  Служби автомобільних доріг  у Харківській області (далі Служба) з питання фінансування робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення у Красноградському районі.

"Важливо побудувати конструктивний діалог таким чином, щоб виявити наші можливості та першочергові завдання. Питання ремонту доріг стоїть особливо гостро, тому в підсумку наради маємо сформувати чіткий алгоритм дій для налагодження роботи в цьому напрямку", - наголосив Євген Андрійович.

Заступник начальника  Служби Юрій Ледяйкін повідомив, що впродовж 2017 року планується утримання  державних доріг місцевого значення на суму 2,3 млн грн з державного бюджету.  Він підкреслив, що 10-20 % від суми, виділеної на ремонт певних ділянок автошляхів місцевого значення, буде надавати Служба на умовах співфінансування з місцевими бюджетами. Що стосується доріг державного значення в нашому районі, то їх подальший експлуатаційний ремонт буде проводитись у обсязі 9,0 тис м² з фінансуванням з державного бюджету в сумі 5,5 млн.грн

У представників органів місцевої влади виникло чимало питань стосовно ремонту автошляхів, а саме: як здійснювати фінансування, дотримуючись норм чинного законодавства, які існують шляхи виділення коштів та ін. Юрій Ледяйкін ознайомив присутніх з процедурою проведення ремонту автошляхів, яка передбачає дотримання такої послідовності дій:
1) виявлення проблемних ділянок та оформлення дефектного акту з куратором зі Служби;
2) оформлення проектно-кошторисної документації;
3) виділення коштів із місцевого бюджету рішенням сесії;
4) здійснення оплати по факту виконаних робіт.
Слід зазначити, що відповідальність за якість виконаних робіт несе Служба автомобільних доріг у Харківській області.

Міською та сільськими радами району ведеться активна співпраця із Службою автомобільних доріг у Харківській області: залучаються відповідні спеціалісти для складання дефектних актів, вишукуються можливості співфінансування. Станом на 16.05.2017 р. філією «Красноградське ДЕП» було ліквідовано ямковості на дорогах району державного значення 4,26 тис. м² на суму 1,79 млн.грн. (державний бюджет). У 2017 році планується провести експлуатаційний ремонт автомобільних доріг більш ніж по 35 вулицям району (19 вулиць – Красноградська міська рада), більша частина яких збігається із шкільними маршрутами.

Транспортна галузь України конче потребує комплексного розвитку, а якість дорожніх сполучень так і лишається надзвичайно гострою проблемою, яку, на жаль, неможливо цілком ліквідувати силами районного керівництва та місцевої влади, адже вона має вирішуватись на державному рівні. Зрозуміло, що безкінечне "латання" ям на дорозі, яку постійно руйнує волога та вантажний транспорт,  - це не рішення. Треба розробити і вжити більш дієві законодавчі механізми підвищення ефективності функціонування українських автодоріг. Та все ж районне керівництво усвідомлює, що необхідно докласти максимум зусиль, аби не допустити погіршення ситуації, виходячи з сучасних реалій.

1 коментар:

  1. И все-таки Евгений Андреевич!Нужна ли пожарная машина ИМЕННО СЕЙЧАС?Или все же важнее ДОРОГИ!!

    ВідповістиВидалити