четвер, 11 травня 2017 р.

Проведення круглого столу «Механізм взаємодії суб’єктів соціальної роботи з різними категоріями населення»

З метою забезпечення організації виконання Порядку взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями та особами, які опинилися у складних життєвих обставинах, Красноградським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді 4 травня 2017 року було проведено засідання круглого столу на тему: «Механізм взаємодії суб’єктів соціальної роботи з різними категоріями населення».

До проведення заходу були залучені соціальні партнери району: начальник Управління праці та соціального захисту населення Гонтар С.В., головний спеціаліст служби у справах дітей Красноградської райдержадміністрації Кічка Р.С., старший інспектор сектору ювенальної поліції молодіжної превенції Красноградського відділу поліції ГУНП України в Харківській області Роменська Л.В., завідуюча жіночою консультацією Красноградської центральної районної лікарні Волик Л.Т., директор Красноградського районного центру зайнятості Петрикіна І.А., головний лікар КЗОЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Фесенко О.М., начальник Красноградського районного відділу з питань пробації Північно-Східного міжрегіонального управління питань виконання та пробації Міністерства юстиції України Біда О.С., представник міської та голови сільських рад району, а також працівники районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Також у роботі круглого столу взяв участь голова Красноградської райдержадміністрації Третяков Євгеній Андрійович.
Запрошених гостей зустріла яскрава фотовиставка та портфоліо про діяльність Красноградського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

В ході круглого столу директором РЦСССДМ була представлена презентація в слайдах, Постанови № 895 від 21 листопада 2013 р. Кабінету Міністрів України «Порядок взаємодії суб’єктів соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах». Коломойцева Юлія Володимирівна зауважила,що цей Порядок визначає механізм взаємодії суб’єктів, що надають соціальні послуги, та суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, дітьми та молоддю (далі - суб’єкти) під час здійснення ними заходів щодо виявлення сімей з дітьми, що можуть потрапити у складні життєві обставини, надання соціальних послуг та здійснення соціального супроводу сімей (осіб), які перебувають у складних життєвих обставинах.

Про ситуаційний аналіз стану роботи із різними категоріями сімей, доповіли Сіліна С.Ю. начальник відділу соціальної роботи Красноградського РЦСССДМ, Волик Л.Т., завідуюча жіночою консультацією Красноградської ЦРЛ та Фесенко О.М. головний лікар КЗОЗ «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

«Сьогодні своєрідним девізом працівників центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді є захист дитини, допомога сім’ї, підтримка молоді, де виражено не лише коло питань, по яких можливо звертатися, а й сутність діяльності, де в роботі з кожною категорією населення робиться свій акцент», - почала свій виступ Семеніхіна Олена Борисівна, провідний фахівець із соціальної роботи при Піщанській сільській раді. Вона наголосила, що фахівець із соціальної роботи – це посередник між суспільством, соціальною групою, сім’єю та індивідом, головною метою якого є розібратися в ситуації і знайти вихід, використовуючи особисту ініціативу, власну працю та наявні ресурси. Олена Борисівна також підкреслила, що тільки тісна співпраця із суб’єктами із соціальної роботи є запорукою швидкого досягнення позитивних результатів.

Під час обговорення були розглянуті питання щодо зосередження на ранньому виявленні сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах, з метою надання необхідної допомоги у вирішенні проблем (збереженні сімейного середовища для дитини, запобіганні вилученню дітей із сімей, допомозі соціально неадаптованим сім’ям у набутті навичок відповідального батьківства та пошуку власних ресурсів для самостійного розв’язання життєвих проблем сім’ї).

Підбиваючи підсумки круглого столу, можна зробити висновок: саме тісна співпраця суб’єктів соціальної роботи допоможе зменшити показник кількості сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах у районі. Адже спільна діяльність суб’єктів соціальної роботи у громаді сприяє запобіганню виникнення проблем та налагодженню добробуту родини з дітьми, проведенню профілактичної роботи з молоддю та соціальному захисту усіх категорій населення, які найбільше цього потребують. Необхідно здійснювати все можливе, щоб дедалі більше з’являлося соціальних історій з позитивними зрушеннями в сім’ях та зменшувались статистичні дані про кількість дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в районі.

Голова Красноградської райдержадміністрації Третяков Є.А. своїм виступом підсумував роботу круглого столу, наголосивши на необхідності вирішення проблем спільними зусиллями, що підтверджує актуальність використання в роботі постанови Кабінету Міністрів України №895.

Немає коментарів:

Дописати коментар